Vilket märke ska jag välja?

Det är ett gott råd att hålla sig till kända märken för möjlighet att få service och reservdelar.
Singer, Husqvarna och Pfaff har köpt upp varandra och tillhör idag samma företag.

Singer
Många känner till symaskinsmärket Singer. De flesta känner nog någon som har eller har haft en Singer och "den krånglade inte en enda gång på 20/25/30 år". Så det är lätt att tro att man är på den säkra sidan om man köper en Singer. Tyvärr stämmer detta inte alls. Singer existerar idag endast på sitt goda rykte. De maskiner som tillverkades för 20-30 år sedan var fenomenala maskiner av gedigen kvalitet. Idag är Singer ett budgetmärke. Hittar man en billig Singer till exempel på Lidl ska man vara extra uppmärksam på att sannolikheten är stor att man kommer hem med en maskin som inte klarar särskilt mycket och inte håller någon längre tid. De går i princip inte att laga heller, reparatörer är ovilliga att lämna garanti på jobbet.

Husqvarna
Husqvarna har traditionellet gjort symaskiner av hög kvalitet, de äldre, begagnade som finns på marknaden är ofta ett bra val. Tyvärr har Husqvarna gått samma öde till mötes som Singer, nämligen att de lever kvar på sitt gamla rykte, medan maskiner som produceras idag kan vara av relativt låg kvalitet. Man måste upp en bit i pris innan Husqvarnamaskinerna börjar bli bra.

Pfaff
Pfaff är det märke inom Singer-Pfaff-Husqvarna som det satsas forskning på. Det är bra maskiner till bra priser.

Brother
Brother är inte ett stort märke i Sverige men många som har Brothermaskiner är nöjda med dem. De är lite dyrare men är i gengäld lätta att hantera. Brother har bland annat en serie maskiner som heter Innov-Is. De billigare är relativt enkla medan de dyrare har en hel del sömmar och andra funktioner.

Bernina
Berninamaskinerna är ofta dyrare men många menar att Bernina är ett kvalitetsmärke. Tyvärr är delar som till exempel pressarfötter dyrare än för andra märken. Bernette är Berninas lågprismodeller. De håller mycket lägre kvalitet än övriga Berninamaskiner och det är sällan de rekommenderas.

Janome
Om du vill köpa symaskin från England via nätet, vilket är vanligt, är tyvärr inte Janome ett alternativ då de inte säljer direkt från England till Skandinavien. I övrigt är det bra maskiner. En Janomemaskin som fått mycket beröm är Janome Easy Jeans som är stark och lätt att hantera.

Ett gott råd är att gå till en symaskinsbutik och be att få provsy! Ta med en bit tyg i det material du har för avsikt att sy mycket i och prova att sy i det. Ställ många frågor, prova många maskiner och känn dig inte besvärlig! Din symaskin är en investering värd att lägga tid och energi på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar